Στομίες : Φροντίδα και Αλλαγή κατ' Οίκον

Κοντά σας με ένα τηλεφώνημα

Η στομία είναι μια χειρουργική διαδικασία που δημιουργεί μια τεχνητή δίοδο που επιτρέπει σε σωματικά υγρά ή απόβλητα να διέρχονται εκτός του σώματος. Υπάρχουν διάφοροι τύποι στομίων, ανάλογα με την τοποθεσία και τον σκοπό τους:

  • Κολοστομία: Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός στομίου από το παχύ έντερο προς την επιφάνεια του δέρματος για να επιτρέψει την αποβολή των κοπράνων. Είναι δυνατόν να είναι προσωρινή ή μόνιμη, ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς. Οι κυριότερες ενδείξεις για κολοστομία περιλαμβάνουν φλεγμονώδεις παθήσεις του παχέος εντέρου.
  • Ειλεοστομία: Σε αυτή τη διαδικασία, μία στομία δημιουργείται από το λεπτό έντερο (ειλεό) προς την επιφάνεια του δέρματος για την αποβολή των κοπράνων. Οι κυριότερες ενδείξεις για ειλεοστομία περιλαμβάνουν κακωήθειες του παχέος εντέρου, ελκώδη κολίτιδα, νόσο του Crohn, καρκίνο του ορθού και παρατεταμένα τραύματα που επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργικότητα του εντέρου.
  • Εκτροπή ούρων: Αυτή είναι μια σειρά χειρουργικών επεμβάσεων που δημιουργούν νέους διόδους για την αποβολή των ούρων από το σώμα. Αυτές οι επεμβάσεις γίνονται όταν η ουροδόχος κύστη ή κάποιο άλλο όργανο του ουροποιητικού συστήματος πρέπει να παρακαμφθεί ή να αφαιρεθεί.

Ο σκοπός όλων αυτών των επεμβάσεων είναι η αποβολή του περιεχομένου του εντέρου ή των ούρων από το σώμα με ασφαλή και ελεγχόμενο τρόπο.

Κατά την κατ’ οίκον περιποίηση και φροντίδα της στομίας στο σπίτι χρησιμοποιούνται τα υλικά που κρίνονται απαραίτητα για να καλύψουν τις ανάγκες του ασθενή για την καλύτερη περιποίηση και την αποφυγή επιπλοκών και ερεθισμών.