Κατακλίσεις - Πρόληψη & Φροντίδα

Κατ' οίκον - Κοντά σας με ένα τηλεφώνημα

H κατάκλιση (ή έλκος πίεσης) αποτελεί μια από τις πιο επώδυνες συνέπειες της κλινήρους θέσης. Απαιτεί συστηματική φροντίδα ώστε να μην εμφανιστεί και ακόμη πιο εντατική φροντίδα ώστε να αντιμετωπιστεί. Όταν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση των ιστών.

Η κατάκλιση δημιουργείται όταν το άτομο μένει για μεγάλο χρονικό διάστημα ακινητοποιημένο. Συχνά επικρατεί η λανθασμένη κοινή πεποίθηση πως αφορά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με κινητικά προβλήματα ή κατάκοιτους. Στην πράξη όμως είναι εξίσου πιθανό να δημιουργηθεί σε άτομα νεαρότερης ηλικίας που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας. Ακόμη και νεαρά άτομα με παροδικά κινητικά προβλήματα, λόγω τραυματισμού ή κατόπιν χειρουργικής επέμβασης, είναι πιθανό να αποκτήσουν κατάκλιση και να χρειαστούν κατ’ οίκον φροντίδα.

Κατάκλιση ονομάζουμε την νέκρωση του δέρματος αλλά και των ιστών που βρίσκονται κάτω από αυτό, εξαιτίας παρατεταμένης πίεσης που ασκείται σε αυτήν την περιοχή του σώματος. Η παρατεταμένη πίεση διακόπτει την ροή του αίματος προς τους ιστούς με αποτέλεσμα τον θάνατο των κυττάρων. Ο χρόνος που απαιτείται για να εμφανιστεί μια κατάκλιση δεν είναι μεγάλος. Συχνά αρκούν λιγότερες από 24 ώρες, ιδιαίτερα αν ο ασθενής έχει και άλλα προβλήματα υγείας, όπως σακχαρώδη διαβήτη, συστηματική λοίμωξη ή υποθρεψία.

Κατ' οίκον Πρόληψη και Φροντίδα Κατακλίσεων

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η κατάκλιση χωρίζεται σε 4 στάδια από ερυθρότητα και οίδημα αρχικά ως εκτεταμένη νέκρωση:

  1. Στο πρώτο στάδιο εμφανίζεται ερυθρότητα άνευ εντυπώματος σε ανέπαφο δέρμα. Αποχρωματισμένο δέρμα, θερμότητα, σκλήρυνση και οίδημα είναι δείκτες ειδικά σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα.
  2. Στο δεύτερο στάδιο εμφανίζεται απώλεια μερικού πάχους δέρματος και αφορά την επιδερμίδα, το χόριο ή και τα δύο. Το έλκος είναι επιφανειακό και εμφανίζεται ως γδάρδιμο ή φλύκταινα.
  3. Στο τρίτο στάδιο εμφανίζεται απώλεια ολικού πάχους δέρματος, περιλαμβάνει καταστροφή και μερική νέκρωση των ιστών κάτω από το δέρμα, χωρίς την εμφάνιση σπηλαίου.
  4. Το τέταρτο στάδιο περιλαμβάνει νέκρωση ιστών ή καταστροφή μυών και οστών, σχηματισμός σπηλαίου.

Η άμεση θεραπεία των κατακλίσεων είναι αναγκαία για να μην επεκταθούν και ανοίξουν γιατί τότε η επούλωση είναι πιο δύσκολη και χρονοβόρα.

Όσον αφορά την πρόληψη, στους ασθενείς που έχουν υψηλές πιθανότητες να αποκτήσουν κατακλίσεις, η συστηματική τοπική καθαριότητα και ατομική υγιεινή σε συνδυασμό με συχνή αλλαγή θέσης είναι το αποτελεσματικότερο μέτρο πρόληψης. Τέλος, στην πρόληψη της δημιουργίας κατάκλισης συμβάλλει σε μεγάλο ποσοστό η διατήρηση της καλής θρεπτικής κατάστασης του ασθενούς.